V času poplave takšnih in drugačnih spletnih oblik vadb ter najrazličnejših skupinskih vadb, ki se po nekaj mesečnem premoru zopet vračajo v telovadnice, ne smemo pozabiti, kako edinstvena so naša telesa in kako pomembno je, da zase izberemo primerno vadbo, ki bo imela dolgoročne in celostne učinke na naše telo. 

Najbrž se strinjaš, da se naš življenjski slog razlikuje od enega do drugega posameznika.
Moji primeri iz prakse pravijo, da frizerko boli križ zaradi drugačnega razloga, kot morda tebe, ki opravljaš pretežno sedeče delo, ali drugo žensko, ki je že rodila ali je trenutno noseča. 

  • VEM, da si čudovita, delovna in sposobna ženska, ki postori 1000 stvari za druge in le malo zase.
  • VEM, da si misliš tudi ti, da je bolečina v hrbtu tista, ki ti nevede jemlje energijo in vse tiste igrive trenutke s svojimi ljubljenimi. Mogoče celo misliš, da je za vse kriva nosečnost, vendar verjemi mi…NI!
  • VEM, da je moteče in da imaš včasih občutek, da tebi ni pomoči.

A življenje ni služba 24/24. Življenje je gibanje. In gibanje je življenje. Tako tudi pravijo vse moje mamice, ki se gibajo z mano.

Kako bi se počutila, če ti zaupam, da si ravno TI lahko za svoje težave največje zdravilo?

S pravilnim gibanjem čez dan, lahko dosežeš prav to. Te zanima kako?

Beri dalje.

Kaj vse si že poskusila, da bi tvoje bolečine v hrbtu izginile?

Zase vem, da sem 9 let nazaj sebe v prvi vrsti polegla na kavč in prav to je bila tista največja napaka, ki jo naredi veliko žensk. S tem namreč vzameš telesu gibanje, tvoje mišice hrbta in trebuha posledično oslabijo, tvoje misli norijo, saj ne zmoreš opravljati dela, se svobodno igrati… Ker je bila izbira napačna, v tebi začne nastajati ogromna kepa krivde, ki se kaj hitro lahko prične kotaliti in postaja iz dneva v dan večja, vse večje breme tvojemu telesu in mislim. 

Veliko njih vzame tudi tableto, ki pa le navidezno popravi situacijo. Ta čudežna tabletka (analgetik) žal odpravlja le posledico – bolečino, ne pa vzroka. Vzrok za bolečino v hrbtu, ali križu se vedno skriva drugje, kamor seže lahko le 1 čudežna tableta – in to si TI.

Prepričana sem, da bi veliko ljudi veliko lažje dihalo, če bi vedeli, da obstajajo čudežne instant tabletke, za odpravljanje vseh izzivov, s katerimi se preko življenja srečujemo. A temu ni tako in dobro je vedeti, da imamo na izbiro tudi drugo možnost,  da se je za življenje, ki ga živimo vredno potruditi in z malimi koraki graditi ter uživati na poti, ki si jo ustvarjamo in tako tovrstne čudežne tabletke ne bodo potrebne.

Drži?

Drži.

Zato v  svojih programih – v živo, v M+ centru ali v različnih programih preko spleta vedno začnem od samega začetka, ker te cenim in si želim, da se naučiš z malimi vsakodnevnimi koraki paziti nase in se zaljubiti vase, v svoje gibanje in v življenje samo. 

Kateri so torej tisti mali koraki, ki te lahko vodijo v dan svojih sanj in dolgoročno brez občutnih bolečin?

1. Ustavi se. Dovoli si biti začetnik v ljubezni do sebe.

Vsako spremembo lahko narediš le na ta način, da ozavestiš trenutek ko nekaj počneš narobe in se zavestno odločiš, da boš naredila drugače.

Še preden se pričneš obtoževati, reci:

✔️ STOP negativnim mislim, krivdi,

✔️STOP – pred preintenzivno, izčrpavajočo vadbo,

✔️ STOP konstantnemu sedenju v službi, v avtu, doma, na wc školjki,v fitnesu

✔️ STOP pred obtoževanjem same sebe je ključnega pomena!

Križ, ramena in glava so čudoviti deli našega telesa, ki veliko let strpno prenašajo in nalagajo nase veliko lastnih in tujih fizičnih ter psihičnih bremen. A ko ti pod velikim bremenom uklonijo, so ravno oni tisti  razlog za tvoje »nenadne« bolečine v križu.

2. Poskrbi za optimalno telesno držo preko dneva

Pri svojem delu osebne trenerke za obnovo misli, telesa in medeničnega dna opažam, da je veliko – če ne celo največ napak prav tukaj.

Vse so pripravljene dvakrat tedensko telovadit, si za vadbo kupit nove pajkice ali čisto pravi komplet za domačo vadbo, veliko vas kupuje razne pasove, steznike, masažne aparate, kreme…

Najbrž pa zelo redkokdaj slišite, da je gibanje čez dan ključnega pomena za optimalno držo telesa  in kot tako najboljše zdravilo za močno, gibljivo in zdravo hrbtenico, zdravo delovanje medeničnega dna in vseh notranjih procesov v telesu.

Tako kot ne moreta dva zdrava obroka na teden zmanjšati telesne teže, tako ne moreta tudi dva odlična treninga popraviti preostalega 96% časa, ko se gibaš narobe.

V kolikor si že mamica in imaš tudi ti težave z bolečo hrbtenico, je zdrava in močna mami, brez bolečin v hrbtenici nekaj, kar ti bo pomagalo na tvoji poti do odpravljanja neznosnih bolečin.

V kolikor pa si nosečka v veselem pričakovanju, pa bi ti utegnil priti prav video z vajami, kaj lahko že preko dneva narediš za svojo hrbtenico brez bolečin in za svojo optimalno telesno držo. Oglej si ta video, v katerem najdeš:

✔️ vaje za mobilnost medenice,
✔️ vaje za stabilnost medenice,
✔️ vaje za gibljivost medenice.

Vaje za hrbet lahko narediš vsak dan, še posebej takrat, ko čutiš bolečine. Z vajami boš predihala telo, ga okrepila in umirila bolečino.

3. Izogibaj se dvigovanju pretežkih bremen

To opozorilo še posebej velja za vse tiste, ki se za vadbo odločate na hitro: tik pred poletjem,  takoj ko zanosite ali prehitro po porodu. Ko se odločite, da iz sedečega načina življenja v trenutku preidete v hud tempo (običajno) neprimernih telovadnih programov.

Pomembno vlogo tukaj igra tvoja trenutna pripravljenost telesa.

Ponavadi je le-ta precej slaba in prehod na (pre)prežke vadbe zna biti odločujoč za resnejše težave v poznejših letih zato ti svetujem, da se v prvi fazi raje posvetiš pravilnemu pobiranju, dvigovanju ali prenašanju različnih bremen. Najsi bo to otrok, vrečka iz trgovine ali že 15 nogavica pobrana s tal.

Ja…ženske pač pobiramo, pospravljamo, se igramo z otroki, skrbimo za vse in pozabimo da je tudi to del gibanja, da je to tisti pravi trening, ki ga opravljamo non stop, z ljubeznijo do vseh drugih. Zakaj nebi ti vsakdanji – pravilni gibi – predstavljali tudi  ljubezen do sebe?

Tukaj se lahko naučiš, kako lahko  z vsakdanjimi gibi pravilnega pobiranja mimogrede narediš trening zase.

4. Zagotovite si kakovostno ležišče, ki pravilno podpira hrbtenico

Počitek je enako pomemben kot aktivnost. Zato je gibanje enako pomembno kot spanje. Vemo da je spanje pomembno – za našo energijo, obnovo telesa, obnovo misli, za počitek in regeneracijo telesa na vseh ravneh.

Mame, nosečnice smo tukaj na udaru v smislu stalnega vstajanja, leganja, odhodov na stranišče, nočnega hranjenja, dojenja, spanja na levem boku pri nosečnicah ali spanja vseh ostalih (pravilen pritisk hrbtenice in telesa na podlago je pomemben za vsakogar).

Zato priporočam, da si pomagate:

✔️s primernim vzglavnikom,

✔️ s podprtim ledveni delom telesa,

✔️ med koleni in v objemu partner ali blazina, ki ohranjata hrbtenico in ramo v nevtralni poziciji.

Pri ležanju na hrbtu, mora ležišče ustrezno podpirati tvoj ledveni del, v kolikor ga ne, boš najverjetneje potrebovala novo ležišče ali nadvložek. 

Ne glede na ležišče, v vsakem primeru priporočam pravilno vstajanje – preko boka. Vse  moje nosečke in mamiplus ženske to zelo hitro osvojijo in vem, da boš tudi ti.

5. Z redno vadbo poskrbite za močne hrbtne mišice in splošno pripravljenost, aktivnost preko dneva

Zdravi smo kolikor je zdrava in gibljiva naša hrbtenica, zato je zelo pomembno, da redno in vztrajno izvajamo vaje, poleg telesne drže tudi za naše globoke mišice hrbta, ki jo podpirajo.

Najbolj efektivne so vaje takoj zjutraj. Tukaj mislim na pravilni dvig iz ležečega v sedeči položaj, pretegovanje telesa in nekaj odklonov, zasukov, upogibov ter iztegov hrbtenice lahko naredi čudeže.

S tem lepo zbudite, prekrvavite in razgibate. S tem se zahvalite hrbtenici, ki vas bo podpirala pri vseh vaših nadaljnjih aktivnostih preko dneva.

V kolikor so tvoje bolečine v hrbtenici stalnica ti priporočam, da se posvetuješ s svojim osebnim zdravnikom ali pripadajočim fizioterapevtom, ki se z bolečinami v hrbtenici ukvarja.

V kolikor ti je zdravnik predpisal ustrezno varno vadbo, pa sem tukaj zate na voljo v različnih programih preko spleta ali v živo.

Andreja Gulič
Osebna trenerka za tvoj trebuh, medenično dno in samozavest