V svetu, kjer je pomemben trening za lepo telo, trening za zdravje, trening za mišice medeničnega dna, trening možganov, trening oči, trening… trening… in še enkrat trening, je moja edina želja oz. namera za moje vadeče ta, da se “namesto treninga” – GIBAŠ, da se SLIŠIŠ in GOVORIŠ. 

My Voice Matters… Ja! Glas JE! pomemben. Moj… Tvoj. Vedno me je zanimalo, kakšna je povezava  glasu z  medeničnim dnom. Opazila sem namreč, da se moj glas spreminja. Pozorna sem postala tudi na glasove svojih vadečih, na govor , na držo in sploh na ton njihovega glasu. 

Kako sta povezana glas in telesna drža?

Razmišljanje me je hitro popeljalo do telesne drže v povezavi z glasom, kajti prva lekcija na pedagoški fakulteti je bila nadzor svojega glasu v komunikaciji z učenci. Ker sem bila učiteljica športne vzgoje, je to bil sploh pomemeben dejavnik, ki mi je omogočal, da dobim vse žoge z igrišča nazaj.

Z izobraževanjem o medeničnem dnu in z večletnim delom z ženskami pa sem opazila, da ima glas številne pomene ter globine in da kot tak ni le sredstvo za komunikakcijo z drugimi, ampak je krasen vpogled tudi v naše mišice trupa, medeničnega dna, hrbta in celo dihanja. 

Veste da verjamem, da vse pride ob točno pravem času. 

Tako je bilo tudi z video znane Marie Kondo, ki je imela čudovit intervju z  gospodom, ki uči peti, govoriti, biti…Govorila sta o tem, kako najti, imeti in vzdrževati svoj glas. Spomnila sem se na operne pevke in tudi na predavanje Tracy Sher, kjer smo s slušatelji radovedno vpijali znanje  o povezavi medeničnega dna in glasu.

Ko “zmanjka glasu”

Razlogov za to, da ti zmanjka glasu je lahko več. Mogoče temu botruje tvoja pomanjkljiva telesna drža, mogoče imaš slab nadzor nad mišicami medeničnega dna, mogoče so krive šibke trebušne mišice ali tvoj oslabljen steznik. 

Lahko, da spadaš med tiste osebe, ki imajo kronične bolečine v hrbtenici in se tako tvoj glas zanaša “na glas” samo preko diafragme – mišice telesne drže, ki v tem primeru prevzame tudi funkcijo  dihalne mišice in tako opravlja dvojno delo. 

Namreč ob pozornem poslušanju ljudi lahko opaziš ali se notranja enota trupa aktivira ali ne.

Naše medneično dno se ob vsakem visokem tonu pravilno skrči in dvigne, ob vsakem nizkem tonu pa se sprosti in razegne. 

Mišice medinčnega dna so spodnji del naše notranje enote, z veliko močjo, vrednostjo in pomembnostjo. 

Pri svojem delu se o njih in z njimi veliko pogovarjamo. Poskusimo jih začutiti, sprostiti ali okrepiti. 

Zakaj je to tako pomembno?

Sproščanje medeničnega dna in povezovanje z njim ni pomembno samo za nosečnice pred porodom, ampak tudi za vse tiste ki imajo kratke, zakrčene in prenapete mišice medeničnega dna, ki nastanejo zaradi:

  • pretreniranosti (tiste, ki delajo keglove vaje z namenom moči pri nehotenem uhajanju, vendar ne vedo da tudi ko so mišice prenapete, pride do inkontinence, 
  • dolgotrajnega in napačnega nošenja žadastih jajčk, kroglic in vaginalnih uteži,
  • napačne drže telesa 99% časa
  • napačnega in dolgotrajnega sedenja
  • napačnega in dolgotrajnega sedenja avtomobilih 

Glas – indikator zategnjenih in nefunkcionalnih mišic medeničnega dna

Indikatorji zategnjenih in nefunkcionalnih mišic medenicnega dna se kažejo z bolečino pri spolnosti, zdrsi organov, inkontinenco, v svoji praksi največkrat z mešano inkontinenco. 

Pri preveč ohlapnih mišicah medeničnega dna, je lahko prav glas prvi opomnik, ki ti lahko pokaže na težave. Takšen primer je porodnica oz. mamica takoj po porodu otroka.  Njene mišice so prešibke, raztegnjene in še ne delujejo, kot je potrebno.  Zato lahko govori le s tišjim in bolj plitkim glasom. Tudi, ko se smeje, se smeje enako plitko in tiho, kot govori. 

Novopečena mamica se v primeru carskega reza sploh ne sme smejati – saj ste vedele to, ne?  Če pa je smeh neizogiben (kot je bil pri meni večkrat), se rahlo usločite in se primete na zarezo in rahlo pritisnite na svoj trebuh, enako naredite ko kašljate in kihate. Manj boli in notranji organi ne vibrirajo toliko, ker jim z roko nudite oporo. 

Na kakšen način vplivajo različna stresna stanja na tvoj glas?

Stres v telesu  zakrči vse mišice v telesu, tudi mišice medeničnega dna. Dober primer je npr. situacija, ko zamujaš na letalo, dvigneš 20 kg težak kovček narobe in prehitro, po možnosti brez diha in ups, mokre spodnjice so pri tebi. 

Tudi “sram” je stres za telo, ki krči mišice, spušča držo glave, ramen, pogled usmerja navzdol, sploh takrat ko izbiraš vloge zaradi nehotenega uhajanja in zraven še stiskaš čeljust, jezna nase in na vse okoli sebe, zakaj ti nihče ni povedal…zakaj te nihče ni opozoril (to sem delala jaz).

Strah, je tisti, ki zakrči vse mišice z namenom da je telo sposobno zakričati, hitreje teči ali dvigniti breme, lahko pa te tudi ohromi in padeš v nezavest, kar je ravno tako posledica prekomernega krčenja mišic, žil in pretoka krvi. 

Vse to in še več deluje na naš glas, mišice medeničnega dna, na naše dihanje, držo telesa…..itn.

Kako lahko normaliziramo stanje, ko smo brez glasu oz. ko imamo šibki glas?

Težave z glasom, ki lahko resno ogrozijo poklicno življenje, imajo lahko npr. pevke, ki imajo prav zaradi medeničnega dna, neusklajenega notranjega delovanja jedra izzive z glasom. Še posebej to velja za pevke,  ki pojejo višje tone (sopranistke, mezzosopranistke).

S to težavo se srečujemo tudi ostale mame, učiteljice, trenerke – to so poklici, kjer veliko uporabljamo svoj glas, veliko govorimo in morda k temu dodamo še veliko dihanja skozi usta, ki dodatno suši sluznico.  Dnevi brez glasu pri tovrstnemu delu so veliko pogostejši kot bi si želeli. “To je zato ker preveč govoriš” rečejo. Pa temu ni tako. Rezultat na koncu je ponovno bolniška in odsotnost z dela.

Kar lahko z zagotovostjo trdim je, da se nepravilna stanja, povezana z glasom ne popravijo sama od sebe. Dolgoročno se lahko  okrepijo in sprostijo le s primerno vadbo. 

Ko se delovanje notranje enote vzpostavi,  pomeni da začnete dihati z diafragmo, ki je postavljena nad medenico, ko pozornost usmerite na pravilno izvedbo vaj za mišice medeničnega dna, ko znate in uporabljate gibanje kot zdravilo, se stanje z glasom lahko zelo hitro normalizira. 

Kako odpravimo zadrževanje diha z glasom?

Zadrževanje diha je velika napaka, ki ne koristi nikomur in ga odsvetujem. Zadrževanju diha se poskušajmo ogniti tako pri gibanju, kot tudi pri naši obnovi telesa misli in duha. 

Primeri, kjer zadržujemo dih in česar se moramo pri obnovi telesa odvaditi in (na)učiti ponovno (torej, da ga NE zadržujemo) so: zadrževanje diha med tem, ko vstajamo s stola, med tem, ko vstajamo ali legamo na tla, posteljo, saj s tem ustvarjamo še večji pritisk v trebušni votlini. 

Pri temu si lahko pomagaš tudi s svojim glasom,  ki ti lahko pomaga povezati tvoje zavedanje z medeničnim dnom, ga obnoviti in ponovno avtomatizirati, da bo deloval tako kot mora. 

  • Poskusi govoriti z normalnim tonom glasu in nato, kar naenkrat govori skoraj kriče, kot bi nekomu razlagala na drugo stran nogometnega igrišča. Čutiš razliko v tvojem telesu, v predelu medeničnega dna, grlu, telesni drži? Bodi pozorna, kaj se zgodi, ko tik za tem znižaš glas, ga poglobiš, ko izdihneš z glasom. Čutiš razliko?
  • Poskusi tudi med hojo in tekom. Ali lahko govoriš z lahkoto med tem?  Z govorjenjem med hojo se namreč izogneš zadrževanju diha in si pomagaš k večji vzdržljivosti na dolgi rok.
  • Ravno tako to velja za dvigovanje težjih bremen. Resno. Poskušaj naslednjič v telovadnici zakričati vsakič, ko nekaj težkega dvigneš, ali doma, ko dviguješ lupinico z 8 kg otrokom …S tem namreč aktiviraš tudi svojo notranjo enoto, zavaruješ mišice medeničnega dna in se izogneš zadrževanju diha ter povečanju notranjega pritiska v trebušni votlini. 
  • Svojim vadečeim velikokrat predlagam da pojejo ali večkrat “na glas” izdihnejo sranje, ki se jim nalaga, sploh tistim, ki imajo zelo veliko bolečin v medeničnem dnu pri penetraciji in se samo zaradi tega odrekajo užitkom in spolnosti. 

Kaj pa spolnost in glas?

Veš. Tudi spolnost, užitek in tvoja prekrvatitev povezana s tem  je zelo pomembna za mišice medeničnega dna, tvoje hormone in tudi za sprostitev vseh drugih mišic v telesu, nasploh. 

In prosim, ne zmajuj z glavo češ….nimam partnerja, moj ni tak, sem že zelo dolgo v vezi. To nima veze s tem, da ti sama sebi ne privoščiš užitka. 

Zmoreš, veš in znaš, v kolikor ne – imaš domačo nalogo. Raziskuj svoje splovilo in mišice medeničnega dna z glasovi, takimi nizkimi ki te sprostijo in z visokimi, takrat ko ti uspe. 

Zakaj pa ne?

We are all human. 

Zatorej, kar pogumno. Gremo punce. Smo močne, spretne, pametne in znamo najti svoj pravi glas, zabavo in naše medenično dno. Srečne.

Andreja Gulič,
osebna trenerka za tvoj trebuh, medenično dno in samozavest