Mami s pluskom je danes rodila z nenačrtovanim carskim rezom. Kaj lahko naredi, kako si lahko pomaga v prvih dneh in v tednih po porodu, je moje darilo zanjo in za vse vas, ki ste rodile ravnokar s carskim rezom ali še mogoče boste.

Kaj je carski rez?Carski rez je eden od načinov poroda, enakovreden vsem ostalim načinom poroda. Je pomemben mejnik v ženskem življenju in v življenju novorojenčka. Rojena sta mama in otrok. Zdrava. To je pomembno.

Carski rez je operacija, pri kateri se skozi rez v trebušni steni in maternici porodi otroček.

Sama sem rodila prvič vaginalno in drugič z načrtovanim carskim rezom. Zato lahko priznam, da sem pri drugi nosečnosti resno prebirala literaturo o tej temi, ki se mi je zdela na začetku kot znanstvena fantastika, prav nič privlačna in enostavna, kot so mi jo predstavljale prijateljice, ki so že rodile s carskim rezom.

Drage moje – to je operacija.

Ja! Carski rez je operacija, ki jo začnejo z natančnim prečnim rezom trebušne stene le nekaj centimetrov nad sramno kostjo. Včasih so naredili vzdolžni rez od popka proti sramni kosti, vendar po pogovoru z ginekologom to danes naredijo izjemno redko. Sledi previdna ločitev mehurja od maternice, zarez v steno maternice in skozi ta rez porodijo otroka. Prekinejo popkovnico, nato iz maternice odstranijo posteljico. Na koncu operativnega posega maternično in trebušno steno zašijejo.

Carski rez lahko poteka pod spinalno ali epiduralno anastezijo in traja približno 30 do 40 min v kolikor poteka vse, tako kot mora.

Čeprav se ti mogoče zdi porod s carskim rezom na prvi pogled enostavnejši in manj boleč zate, ni tako.

Ženska gre namreč tudi pri porodu s carskim rezom skozi vse fiziološke posledice nosečnosti in poroda. Tukaj imam v mislih predvsem zmešnjavo hormonov preko krčenja maternice in tkiv trebušne stene. Podobno velja za medenično dno, za katerega sicer drži, da je manj poškodovano, saj ni prišlo do prekomernega raztezanja kot pri vaginalnem porodu, vendar je vseeno nosilo otročka 9 mesecev, uspešno premagovalo vso težo posteljice, organov, otroka in uravnavalo naše notranje pritiske med gibanjem v nosečnosti.

Pomembnost gibanja in vzdrževanja “varnostne razdalje” med nosečnostjo ter pomembnost zavedanja, kaj se dogaja z ženskim telesom med in po carskem rezu.

Srčno upam, da si se med nosečnostjo gibala in upoštevala vsa priporočila stroke, tvoje ginekologinje ter zavoljo posebnih ukrepov Covid 19, upoštevala zase predvsem varnostno razdaljo pred intenzivnimi treningi, samoobtoževanjem ter primerjanjem z drugimi nosečnicami. Upam, da si tudi na svoje misli pogledala iz primerne distance ☺ saj v tem obdobju velikokrat niso resnične, kaj šele, da bi bile vredne spotikanja, ustavljanja, krivde in strahu.

Tvoje telo je bilo med prehodom v materinstvo prerezano, ranjeno, odprto. Poleg fizioloških sprememb, ki jih je deležna vsaka ženska po porodu, poleg prekinitve in ponovne (približne) združitve kože, podkožnih tkiv, mišic, žil, živcev ter stene maternice mora tvoje telo predelati tudi vpliv anestezije in ponovno vzpostaviti vse primarne funkcije, ki jih od telesa pričakujemo. Tukaj imam še posebej v mislih odvajanje seča in blata ter eno najpomembnejših funkcij za življenje: dihanje.

Čeprav vem, da se ponavljam, se mi zdi pomembno, da vedno znova poudarim, da sta dihanje in telesna drža res ključna dejavnika pri vzpostavitvi telesa nazaj v prvotno stanje, kot je bilo pred porodom.

Tukaj mislim na delujoče telo, misli in srce.

Večkrat se vprašam, zakaj je tako enostaven, vreden, z ljubeznijo narejen mali korak zase, vseeno pri večini mojih strank in vadečih – najtežji?

Zavedati se namreč moraš, da tvoj carski rez ne vpliva zgolj na maternico in kožo, zato ni dovolj da se posvetiš zgolj “vozličkom” in videzu trebuha. Carski rez vpliva na živčno-mišične in refleksne povezave celotne trebušne stene in medenične votline, od dihanja, preko gibanja, do odvajanja.

Tvoj carski rez vpliva na spolnost, na zabavo, užitek in (žal) ni dovolj le par vaj ali sanacija samo površinske brazgotine in raznih samomasaž v izogib zarastlinam na poškodovanem območju.

Po carskem rezu si zaslužiš in si je potrebno dovoliti individualno, celostno in kakovostno rehabilitacijo.

Kako si lahko sama pomagaš po carskem rezu?

Zakaj je v tvojem primeru prišlo do načrtnovanega carskega reza ne vem. Moj je bil zato, ker se je Neža enostavno odločila, da bo sedela trmasto “po turško” do konca nosečnosti in jo ni obrnila nobena vaja za obračanje ploda, niti poizkus zunanjena obrata jo ni motil. Z dnem, ko se je odločila da ne bo več napredovala v rasti, zaradi dvožilne popkovine, pa je prišla tudi odločitev stroke, vključno z mojo privolitvijo, za načrtovan carski rez.

Razlogi za načrtnovan carski rez so različni, kakor tudi za NEnačrtovanjega, vendar, sedaj je to za tabo.

In po carskem rezu si zaslužiš in si je potrebno dovoliti individualno, celostno in kakovostno rehabilitacijo.

Kako si lahko (najprej) pomagaš sama?

  • Sprejmi pomoč. V kolikor si še vedno v porodnišnici, bi te prosila da zaupaš osebju in jih vprašaš vse (res vse), kar te zanima. Sprejmi njihovo pomoč in vse nasvete, vključno s protibolečinskimi tabletami. To je mislim da -edini trenutek- ko jih dejansko priporočam, dan ali dva po carskem rezu. Tvoje telo res rabi mir brez naprezanja in prevelikih bolečin, in res ni potrebe, da bi prenašala morebitne hujše bolečine, ki se pojavljajo po carskem rezu. Tovrstne bolečine te lahko povsem izčrpajo, kar lahko pravzaprav podaljša tvoj proces okrevanja. Če trpiš, se o tem vsekakor posvetuj s svojim zdravnikom, ki ti bo predpisal ustrezna protibolečinska sredstva in primeren odmerek. Pomagaš si lahko tudi s termoforom, napolnjenim s toplo vodo, kar pogosto poskrbi za hipno hitro olajšanje.V porodnišnici boš ostala kakšen dan več, kot po vaginalnem porodu, zato si res dovoli sprejeti, da (po)skrbijo zate in te razvajajo.
  • Počitek je zate pomemben. Poznamo aktiven počitek in pasiven počitek. Takoj po carskem rezu potrebuješ pasiven počitek, to je tisti kjer ne počneš nič, samo ležiš, dihaš in se povezuješ z otrokom. Spiš, ko spi dojenček. Ne zamudi nobene priložnosti zanj. Tudi dojenje naj ti bo udobno, leže in ne v napor.
  • Dihaj, dihaj in dihaj…. leže, z roko na trebuhu in z drugo roko na svojih rebrih. Pri vdihu se trebuh rahlo izboči, medenično dno se sprosti in rebra gredo nekoliko navzven. Pri izdihu pa nežno stisni mišice medeničnega dna (območje okrog sečnice, vaginalne odprtine in zadnjične odprtine in jih kot po tekočih stopnicah povleči vase…nežno, rahlo, z ljubeznijo) trebuh se zoža in rebra potisneš nežno navzdol. Mojim puncam razlagam o aktivaciji medeničnega dna, ožanju pasu in na koncu rebra v hlače. Skratka pomembno je, da vrneš dih v trebušno votlino in predihaš telo, zmasiraš notranje organe in črevesje, da rahko zbudiš medenične mišice.
  • Aktiven počitek zate pomeni, da izvajaš dihanje leže, na boku, sede v poravnani drži, da obvladaš gibalne vzorce spanja, vstajanja iz postelje, sedenja, dvigovanja, prenašanja in druge male korake, ki sem jih zate posnela v samostojnem začetnem programu 21dniZAmaME, da se lahko počasi in z ljubeznijo vrneš na pota samozavesti in notranje moči. Do 10. 10. 2020 je ta program na voljo po predprodajni ceni in tudi z darilom zate, da se boš večkrat spomnila nase in se zaljubljala vase tudi po porodu. Veš, ljubezen do sebe se ne konča s porodom, ampak se šele takrat dejansko komaj začne.
  • Ni ti potrebno biti pogumna, wonderwoman in vedno srečna. Dovoli si sprejeti pomoč. Zato ne preobremenjuj svojega telesa z vsem pranjem, kuhanjem, obiski. Če želiš hitreje okrevati, telesu dovoli da se obnovi sam, ti pa ga le podkrepi z več aktivnega in pasivnega počitka, hidracije in objemov sebe. Počasi in z ljubeznijo. Izogibaj se televiziji, ki dodatno moti tvoj mir, tudi hoji po stopnicah se izogni, če in kadar je to le mogoče. Imej pri roki vse pripomočke, ki jih potrebuješ za nego otroka, da ti ni potrebno nenehno vstajati in se sprehajati po stanovanju.
  • Ne dviguj ničesar težjega od tvojega otroka, je ta trenutek nasvet za vsaj 8 tednov zelo na mestu. V kolikor to ni mogoče (ker vem kako je z lupinico, vozičkom, košaro), si prosim poglej video o pravilnem dvigovanju lupinice, ki je del zdrave hrbtenice in ti ga podarjam brezplačno. Z njim preprečiš bolečine v hrbtenici, pritisk notranjih organov navzdol in skrbiš za zdravo medenično dno. To ti podarjam, da spoznaš svojo moč in pravilno delovanje telesa. S pravilnim dvigovanjem in prenašanjem lupinice namreč svoje telo krepiš in ga ne uničuješ.
  • Pazi na pritisk v notranji enoti trupa. Prihaja čas kihanja in kašljanja, zato ti priporočam, da vedno, preden kihneš ali zakašljaš v prvi fazi, ko je rana še sveža, bolečina v trebuhu pa še prisotna, da primeš svoj trebuh in se rahlo usločiš. Tako boš zaščitila mesto reza pred preobremenitvijo, saj tudi s kihanjem in kašljanjem povečuješ pritisk v notranji enoti trupa.
  • Tvoja vadba naj bo varna. Telovadba? Gibalni vzorci so tvoja telovadba, tvoje življenje in skrb za novega člana je tvoja telovadba, vaje za aktivacijo tvojega centra telesa z dihanjem in v pravilni telesni drži so tvoja telovadba. Ko boš pripravljena za sprehod, bo tudi to tvoja telovadba. Ne hiti, brez slabe vesti in z ljubeznijo do sebe se zaljubi v svoje mogočno telo in uživaj.
  • Jej kakovostno hrano in pij vodo. K hitrejšemu okrevanju po carskem rezu bo v veliki meri pripomoglo tudi to, da telo oskrbiš z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, saj se bo tako lažje in hitreje obnovilo. Seveda pa bo raznovrstna prehrana pripomogla tudi k večji količini in kakovosti tvojega mleka, če si se odločila za dojenje. Navsezadnje ima prehrana, hidracija in dihanje tudi pomembno vlogo pri preprečevanju zaprtja, ki je pogosta težava, s katero se soočajo ženske po porodu.
  • Rada se imej je v vseh oblikah okrevanja – z gibanjem, s počitkom, z izražanjem čustev in z jokom, z nežnostjo do sebe v svojih mislih in z zaupanjem v sposobno telo. “Rada se imam” pomeni tudi: da ob raznih krvavitvah, zatekanju, otrdlinah, ob povišani telesni temperaturi, pordelemu mestu reza, sploh če je prisoten izcedek, ob hudi bolečini na mestu reza, mogoče celo ob neprijetnem vonju vaginalenga izcedka, ki ni posledica premalo popite tekočine… da se o tem posvetuješ z ginekologom ali s svojim osebnim zdravnikom. Tukaj so zate in za vse nas z znanjem energijo in strokovnostjo.

Draga moja mislim, da sem za tvojih prvih 8 tednov po carskem rezu strnila vse svoje misli, izkušnje in znanje. Zalsužiš si še vodnik in video o masaži brazgotine, o zapisu v dnevnik, vse ostalo (osnovne začetne vaje) imaš zbrano v spletnem programu 21dniZAmaME, vedno pa sem ti na voljo za osebno, individualno svetovanje (coaching call) in za tvoja dodatna vprašanja, ki te trenutno pestijo.

V tako pomembnem obdobju, kot je poporodno obdobje imam zate še eno zelo veliko željo. Rada bi, da skrajno resno in z vso skrbnostjo preučiš informacije in nasvete, ki ji dobiš od prijateljic (ki imajo mogoče drugo izkušnjo, podobno tvoji) ali ki jih lahko zaslediš na socialnih omrežjih, kjer običajno propagirajo hitro in močno vadbo, ki je za to obdobje lahko celo nevarna zate. Rada bi tudi, da se ne primerjaš z drugimi, temveč da ubereš svojo pot obnove telesa, misli in srca in neskončno uživaš v vsakem trenutku, vonju in občutku ter vase zasidraš le najlepše.

Vsako telo je razred zase. In verjemi ti si Mami plus. Unikat.

Objemam te.

Andreja Gulič,

osebna trenerka za tvoj trebuh, mednično dno in samozavest