Kaj je pomembno pri obnovi trupa?

Vsaka od nas ima v življenju ogromno lepih zgodb, pa tudi problemov. 

Ko razmišljam o preteklosti, ugotavljam,da sem po porodu začela drugače gledat na svet: na starše, otroke in dogodke. Nič več mi ni samoumevno in logično. Še obuvanje čevljev pred odhodom v vrtec ni rutina … Enkrat so čevlji najboljši, drugič pa je zaradi istih čevljev cela drama na vasi. 

Tako je bilo tudi z mojim trebuhom. Bili so dnevi, ko me ni nič bolelo, prebava je bila super, sprehodi so bili redni, drža telesa pravilna. In bili so dnevi, ko je bilo vse narobe. Kmalu po porodu mi je postalo jasno, da moj trebuh narekuje moje razpoloženje. Zakaj že? Nisem vedela natančno. 

Odgovor na vprašanje, kako si povrniti moč, samozavest in zadovoljstvo s svojim centrom telesa, trebuhom, sem hotela takoj! Po mojem mnenju grd, boleč, nedelujoč in strij poln trebuh z izbočenim popkom, sem hotela čim prej zamenjati s tistim mojim trebuhom, ki sem ga bila vajena od prej.

Prejela sem 1001 nasvet trenerjev in fizioterapevtov o vajah, ki mi bodo spremenile življenje, o pasovih, ki so must have za rešitev diastaze, priporočila za operacije. Tudi sama bi kupila program za 69.99 evrov, da bi mi učvrstil trebuh in kot čudežna paličica aktiviral vseh 25 mišic????kot jih obljubljajo, ki mi bodo pomagale učvrstiti trup … ampak 

V vsej gorečnosti iskanja mojega starega trebuha sem ohranila toliko zdrave pameti, da sem znala presoditi, da vsi nasveti niso dobri in da se moram o obnovi trupa in o medeničnem dnu še marsikaj naučiti. (Zakaj vse so pomembne mišice medeničnega dna, sem ti zapisala že v enem izmed prejšnjih blogov. )

Kaj je pomembno pri obnovi trupa? Kje začneš?

Čvrstega trupa ne zagotavlja prema trebušna mišica ( to je mišica rectus abdominis – six pack mišica).

Za funkcionalen delujoč trup potrebujemo vse globoke mišice, ki so del verige notranje enote:

  • mišice medeničnega dna( MMD), 
  • trebušno prepono (diafragmo),
  • globoko/ prečno trebušno mišico/mišico transversus abdominis (TVA) in
  • globoke hrbtne mišice (Multifidus). 

Vse te mišice zagotavljajo stabilnost naše medenice, ki je osnova za vse podvige doma, v fitnesu ali na skupinski vadbi.
Prav to notranjo verigo – notranjo enoto trupa je najtežje povezati in učvrstiti. 

Pri delu z mojimi seniorkami sem opazila podobnost: tako mamice po porodu kot gospe v zrelih letih imajo bolečine v medenici in križu ter težave z inkontinenco. Posvetila se mi je lučka! Skupno jim je mišično neravnovesje, ki sem ga imela tudi jaz po porodu.

Telo vsake od nas je na svoj način učvrstitev medenice kompenziralo z ostalimi mišičnimi procesi. 
Vse so hodile, delale, trenirale, prenašale otroke in vnuke na oslabljenem, poškodovanem in nikoli obnovljenem medeničnem dnu, ki je prva in zadnja a postaja v verigi notranje enote trupa. 

Težave z rameni, bolečine v križu ali išijas so lahko tudi posledica neučvrščenega trupa in nestabilne medenice.  

Moj odgovor na klic telesa po težjih treningih, na željo počutiti se živo sem našla v odkrivanju pomena in pomembnosti teh mišic. 

Našla sem svoje poslanstvo in strast do obnove, ki je ne morem več skrivati. 

Z razumevanjem pomembnosti pravilne obnove telesa in stabilne medenice se boš izognila mojim napakam in si prihranila marsikatero neravnovesje in bolečino. 

Tako, kaj je trup in kje začet, je rešen… 

Začnemo zgoraj verige pri pravilnem dihanju ali spodaj pri delujočih mišicah medeničnega dna. Če dodaš še veliko razdrobljenega gibanja s pravilnim dvigovanjem in odlaganjem bremen, otroka…si na krasni poti. 

Važno je da se začne ustvarjati korenine za zdravje! 

Pazi nase in si naredi lep dan, 

Objem,

Andreja Gulič
Osebna trenerka za tvoj trebuh, medenično dno in samozavest