Vse vemo, da redna gibalna dejavnost prinaša veliko pozitivnih učinkov in je zelo priporočljiva tudi v starosti, no dajmo reči raje v zrelem obdobju. 

Kajti odkar izvajam vadbo moje življenje na Opčinah, kjer je v program vključenih preko 60 žensk razdeljenih v 4 ločene skupine, sem popolnoma spremenila svoj pogled na starost. 

Skupaj ohranjamo vse telesne sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih žensk. 
Skrbimo tudi za mišice medeničnega dna, 
se sproščamo, 
dihamo in se veliko smejemo. 

No, pa marsikatere modrosti sem deležna.

Velikokrat so take, da je potrebno visoko stopiti na prste in kar večkrat stisniti in dvigniti mišice medeničnega dna, da nam ne uide. 🙂 

Kljub temu, da so nekatere vadeče zelo mlade  druge pa krepko nad 70 let, moram priznati, da je v njih veliko več življenja, vztrajnosti, energije kot v marsikateri ženski, ki je veliko mlajša. 

Njihovo splošno zadovoljstvo z življenjem in hvaležnost dobremu zdravju polni tudi mojega duha. 

Zato z velikim veseljem pripravljam njihove programe vadb. 

Z redno telesno dejavnostjo tako vplivamo na:
krepitev mišic, 
na zdravje kosti, 
blažimo upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti. 

S tem zmanjšujemo tveganje za padce in poškodbe pri le teh. 

Pripomoremo tudi k zmanjšanju stresa, 
krepimo imunski sistem in vedno izboljšujemo družabne spretnosti.

Saj me poznate ne? Kava po treningu in klepet, naredi lahko tudi čudeže. 

Vadba moje življenje poteka tudi v M+ centru v Sežani, kjer je še 5 prostih mest . 
Vadimo vsak torek in četrtek od 18h do 19h. 

Še en razlog več, zakar bi bilo dobro zate ali za tvojo bližnjo kolegico, prijateljico, mamo dobro?

Z napori, ki jih prestajamo med vadbo se med drugimi izloča tudi hormon endorfin. 
Zaradi tega imamo po vadbi občutek zadovoljstva. 

Z leti se raven tega hormona zmanjšuje, zato je še toliko bolj pomembno, da počnemo stvari, ki spodbujajo njegovo izločanje. 

S staranjem pride tudi do naravne izgube kostne gostote in ravno z gibanjem lahko ohranjamo čvrstost naših kosti. 

Hormoni pa so tisti, ki vplivajo na našo kostno gostoto, pri ženskah je to hormon estrogen. Z vstopom v menopavzo se izločanje estrogena zmanjša, kar posledično tudi privede do zmanjšanja kostne gostote. 
Če pa se znižanje ravni hormona estrogena pojavi istočasno z dolgotrajnim pomanjkanjem kalcija (kar se lahko zgodi v času nosečnosti in tudi po porodu), pa je tveganje za pojav osteoporoze še toliko večje. 

In ravno iz teh razlogov je zelo pomembno, da tudi ženske vadijo z obremenitvami, saj gostota kosti in mišična moč ni nujno povezana samo s staranjem, temveč tudi s količino in vrsto vadbe. 

Poleg pozitivnih učinkov, ki jih vadba moje življenje prinese ženskam, je zelo pomembno tudi dejstvo, da jim omogoča gibanje z vnuki, brez bolečin in strahu. 

Otroku pa predstavijo gibanje kot pozitivno vrednoto ter na ta način enostavno omogočijo tudi one, da se razvije v gibalno dejavnem okolju. 

Verjamem, da imate tudi ve mame, ki ste jim neizmerno hvaležne za vsako urico varstva in verjamem da nona, babica z velikim veseljem sprejme to nalogo če le ni prepogosta  in z malčkom raziskuje in prenaša vso svoje znanje in modrosti nanj. 

Otroci, ki bodo že od majhnih nog gledali mamice, babice, tete, kako so aktivne, bodo pri tem lažje sodelovali, oziroma se jim bo sčasoma zdelo to povsem vsakdanje ter se bodo pričeli tudi sami zanimati za gibanje. 

Hvaležna tudi moji mami, ki redno vadi z mano in vsako sredo aktivno preživi z mojima puncama, ko sem sama na treningih. 

Mogoče, se lahko tudi ti na ta način zahvališ svoji. Da ji ponudiš varno vadbo zanjo. 

Ali pa zase vzameš uro miru in uživaš z nami. 

Prijave sprejemam na andreja@mamiplus.si ali na telefon preko sms-a na 031 758 100 z imenom in priimkom vadeče. Takoj ko uspem, odgovorim nazaj. 

Objem, 

Andreja

ps. Prejšnjič ste mi napisale, da se ne javim na teleton 🙂 res je. Se zgodi večkrat, saj med vadbo, večerjo ali uspavanjem nimam telefona v rokah… zato mi raje preko sms-a  sporočite prijavo na vadbo ali postavite vaše vprašanje.

Takoj ko uspem, odgovorim nazaj. 

hvala ker razumete 🙂